شرایط تعامل

پس از رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی و تشکیل دولت دهم رهنمودهای بسیار مهم رهبر فرزانه انقلاب در دیدار با هیئت وزیران منشوری شد تا با اتکا به آن، هم دولت و هم سایر مسئوالن نظام با بازنگری در گفتارها، رفتارها و عملکرد خود طریق نوینی را برای رسیدن به اهداف متعالی پیش روی انقلاب اسلامی پی‌جویی نموده و به این قله‌های افتخار و سربلندی دست یابند. یکی از شیرینی‌های دوره رأی‌اعتماد دولت دهم، بیان آقای احمدی‌نژاد در نطق پایانی خویش در مجلس شورای اسلامی بود که در آن یکی از دستاوردهای دوره نهم را راسخ شدن خود برای تعامل با مجلس برشمرد و با تأکید بر آن، نوید شرایط جدیدی را در این راستا بیان داشت. در این خصوص نکاتی چند قابل تأمل است:

1-مجلس و دولت برای رسیدن به پایه بالایی از تفاهم و همدلی نیاز به اصلاح جدی خویش دارند تا در سایه این اصلاحات، همکاری‌های متقابل افزون‌تر شود. این مهم وقتی عملی می‌شود که فراتر از شعار، هر یک از قوا اصلاح را از خود آغاز کنند و انتظارات از طرف دیگر را به حداقل رسانده و مقدم بر  اشکالات طرف مقابل، به کاستی‌های خود بپردازد، در این صورت است که پایه اولیه تعامل مهیا خواهد شد.

2- استمرار ارتباط و تعریف اولویت‌های مشترک گام بعدی است که دولت و مجلس را هم‌داستان و مرتبط با هم، برای رسیدن به اهداف مشترک قرار میدهد. این همراهی نه‌تنها با استقلال قوا منافات نداشته، بلکه بهترین محملی است که آن کارهای زمین مانده در کشور به انجام مطلوبی برسد.

3- در این راه مجلس نیاز به پرداختن به اهم امور، ترجیح نگاه ملی به منطقه‌ای، ایجاد انسجام درونی، بالابردن نگاه کارشناسی در قانونگذاری، دقت در وظایف نظارتی، پرهیز از جنجال‌های تبلیغاتی، پایبندی به قانون و عدم دخالت در حوزه اجرایی از جمله عزل و نصبها و تحمیل فشارهای بیمورد، برای رسیدن به خواسته‌ها و نهایتا مسئولیت‌پذیری در کمک به دولت برای رفع مشکالت ملت دارد. هرچند مصادیق کاستی‌های ذکر شده اندک باشد اما به‌واسطه اهمیت هریک اصلاح آنها ضروری می‌نماید. در این راه وظایف نمایندگانی که نام خود را به لقب اصولگرا مزین نموده‌اند، بسیار سنگین‌تر از دیگران است.

4-دولت نیز باید در چارچوب قانون اساسی حقوق نمایندگان ملت را به رسمیت بشناسد. تغییر ادبیات مواجههای با مجلس و فراتر از شعار، پای‌بندی به مؤلفه‌های تعاملی به‌ویژه ایجاد سرفصل جدید ارتباط با فراکسیون اصولگرایان، عمل به همه مصوبات مجلس و پاسخگو بودن در برابر نمایندگان و برقراری ارتباط صمیمانه و کارشناسی با آنها، در جریان قرار دادن مستمر گزیدگان ملت نسبت به تصمیمات و اقدامات دولت و مشارکت و همفکری در مقدمات، آماده نمودن لوایح و یا معرفی افراد برای رأی‌اعتماد و پرهیز از فشارهای نامطلوب به مجلس و جلوگیری از ارتباطات ناصواب دستگاههای اجرایی با نمایندگان و یا اموری از این دست زیر پایه اساسی تعامل مطلوب خواهد شد. عدم رفع این نکات هرچند اندک، موردی و جزیی باشد مانع بزرگی برای تعامل مطلوب خواهد بود.

ایجاد شرایط مطلوب تعاملی و پایبندی جدی دولت و مجلس به آن سبب خواهد شد که ضمن جلوگیری از تکانه‌ها و تنش‌های تحمیلی به افکار عمومی، در رسیدن به جامعه اسلامی و رشد فضیلت‌ها و اصلاح زشتی‌ها تسریع شود، به هرحال کاستی‌های دولت و مجلس را مقام معظم رهبری (مدظله العالی) - که به حقیقت سودایی جز ارتقای سطح خدمتگذاری به ملت و اعتلای ایران اسلامی و دغدغه‌ای جز به ثمر رسیدن اهداف انقلاب اسلامی در سراسر جهان ندارند – با ارشادات و رهنمودهای خود جبران خواهند نمود و لیکن این به مصلحت نظام نیست که نقص‌ها و کاستی‌های ما هزینه‌های معظم له را افزون نماید.

 

پنجره| علیرضا زاکانی، شهریور 88